Кальцій під час вагітності

кальцій під час вагітності

фото Марія Фадеева

Майбутнім мамам добре знайомі такі проблеми, як розшарування нігтів, пошкодження зубів і багато інших, пов'язані з дефіцитом кальцію в організмі жінки. Якщо плоду потрібно кальцій, він буде брати його від мами незалежно від того, чи достатньо цього елемента у неї. Тому, дізнавшись про вагітність, жінка повинна ретельно продумувати раціон і піклуватися про повноцінний розвиток майбутнього малюка без шкоди для свого здоров'я і краси.

Попереджаємо нестачу кальцію

Майбутня мама повинна складати свій раціон таким чином, щоб в ньому була достатня кількість кисломолочних продуктів. Вони містять багато кальцію, який швидко засвоюється і надходить до місць призначення. Важливо пам'ятати про те, що запивати такі продукти міцною кавою або газованими напоями не можна. Вони призводять до неповного і сповільненого засвоєнню кальцію в організмі.

Добова норма кальцію

Вагітні жінки повинні отримувати кальцію набагато більше: не менше 1200 мг в день. Домогтися цього досить просто. Потрібно розділити молочні продукти на чотири порції, які слід вживати в їжу на додаток до основних страв з меню жінки. Продукти, які є лідерами за змістом кальцію: твердий сир, молоко, морозиво, сметана, вершкове масло, кисле молоко, кефір, йогурт, сир, горіхи, апельсини, хурма, сухофрукти, особливо курага.

Украинский борщ: почему беременные женщины жаждут его вкуса

Якщо ви не в змозі вживати зазначені продукти в чистому вигляді, тоді рекомендується готувати з них смачні страви: коктейлі, шийки, запіканки, салати, муси, пасти. Додавайте до них свіжі фрукти або овочі.

Існує дуже ефективний старий народний рецепт: з сирої яєчної шкаралупи потрібно зняти внутрішню плівку. Шкаралупу слід висушити і подрібнити в блендері або кавомолці. Приймати по половині чайної ложки порошку на добу, збагативши його 3 крапельками соку апельсина або лимона.

кальцій з яєчної скорлупи

Вітамін D і кальцій

Більш повно і правильно кальцію може засвоюватися при достатній кількості в організмі вітаміну D. Слід збагатити раціон продуктами, які багаті цим вітаміном: жирними сортами морської риби, яйцями, вершковим маслом, червоною ікрою. Але цього не достатньо. Більша кількість вітаміну D виробляється в шкірних покривах людини під впливом сонячних променів. Більше часу піддавайте відкриті ділянки тіла впливу ласкавого сонечка. В такому випадку життєво важливі процеси, що відбуваються в організмі матері та плоду, будуть протікати нормально.